Productie van dit soort gas is nog niet in volle gang. Omdat de techniek om groen gas te produceren het nog niet toelaat om op grote schaal te produceren. Dit soort gas wordt in de meeste gevallen geproduceerd door biomassa te vergisten of te vergassen. Er is trouwens geen verschil tussen gewoon grijs gas en groen gas. Beide soorten gas zijn geschikt om bijvoorbeeld op te koken of worden gebruikt als brandstof voor de auto. In onze vergelijker staat bij iedere energie aanbieding aangegeven of het gaat om grijs of groen gas. Het groene gas wordt op een duurzame manier geproduceerd. De meest voorkomende manieren waarop groen gas wordt geproduceerd, zijn:
- Het vergisten van mest in combinatie met andere grondstoffen die vallen onder biomassa.
- Het vergisten van verschillende biomassa grondstoffen, zoals groente-, fruit-, en tuinafval en reststromen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie.
- Het produceren van groen gas bij rioolwaterzuiveringsinstallaties, afvalwaterzuiveringsinstallaties of stortplaatsen.
Groen gas uit biomassa
Biomassa is een belangrijke factor bij de productie van groen gas. Maar wat is biomassa precies? Het is een verzamelterm van plantaardig en dierlijk materiaal dat bij vergisting of verbranding tot elektriciteit of warmte leidt. Groen gas ontstaat uit de vergisting of vergassing van plantenresten, mest en rioolslib. Bij de vergisting of vergassing van de bovenstaande materialen komt ruw biogas vrij en dat wordt uiteindelijk verwerkt tot dit groene gas. Wil je naast groen gas ook groene energie? Naast biomassa wordt duurzame energie opgewekt uit de wind, de zon en water. Als je een energieproduct aanvraagt, is daar een stroometiket bijgevoegd. Op dit etiket wordt omschreven waar het product uit is opgebouwd. Dit hoeveel procent is afkomstig van de zon, wind, biomassa en waterkracht. Het groene gas is sowieso afkomstig uit biomassa.
Herkomst groen gas
Er is nog wel eens onduidelijkheid over de herkomst van groen gas. Zoals we eerder schreven, is de productie van groen gas nog niet genoeg om heel Nederland ervan te voorzien. Hoe kan het dan toch dat je bij bijna alle energieaanbieders groen gas kunt aanvragen? Het is heel simpel. In veel gevallen krijg je geen groen gas, maar gewoon aardgas. De energieleverancier betaalt een soort van compensatie voor de schade die het bedrijf aanricht aan het milieu. Deze compensatie uit zich onder andere in het planten van bomen. De doelstelling van de Nederlandse overheid is om flink te investeren in de productie van groen gas, zodat in 2020 meer groen gas aan de Nederlandse huishoudens kan worden geleverd.
Groen gas vergelijken en aanvragen Vul jouw gegevens in de vergelijker van www.energiehunter.nl in. Je krijgt een overzicht te zien van alle passende energiedeals voor jouw situatie. Zie je er een interessante deal bij staan? Klik op de deal en bekijk de voorwaarden. Zo zie je bijvoorbeeld ook staan of het gaat om groene energie en of je groen gas afneemt. Geef het aan hen door en ze regelen de overstap gratis en snel, gewoon via internet (met aantrekkelijk welkomstbonus).