Een goedkope cv-ketel aanschaffen

De cv-ketel, of centrale verwarmingsketel, zorgt in je huis voor warm water waarmee je hele huis verwarmd wordt. Je kunt ook een combiketel hebben; deze zorgt voor warm kraanwater. Als je jouw cv-ketel goed onderhoudt, kan deze zo’n 12 tot 15 jaar meegaan. Na deze periode wordt de cv-ketel steeds minder zuinig en wordt de kans op storingen groter. Het loont dan ook om je cv-ketel op tijd te vervangen. Als je vaak last hebt van storingen of als je de cv-ketel eerst moet resetten voordat je kunt douchen, weet je dat de ketel echt aan vervanging toe is.

Hoe weet je welke cv-ketel je moet nemen?

Welke cv-ketel je moet nemen, hangt van een aantal dingen af. Een cv-ketel is nogal een grote uitgave, dus je wilt uiteraard wel de juiste keuze maken. Dan is de prijs niet onbelangrijk. Je wilt een goede ketel, maar je wilt er niet onnodig veel geld aan uitgeven. Daarnaast speelt jouw eventuele voorkeur voor een bepaald merk een rol. Ook het type woning speelt mee; een tussenwoning vraagt om een andere ketel dan een vrijstaand huis. Verder is het type en aantal douches van belang, en of je wel of geen bad hebt.

Een vr-ketel of een hr-ketel

Een vr-ketel, ook wel een verbeterd rendementsketel genoemd, zet gemiddeld zo’n 89% van zijn energie om in warmte. Hr-ketel staat voor hoogrendementsketel. Deze ketel heeft een veel hoger rendement dan de traditionele ketels en zet meer dan 100% van zijn energie om in warmte. Er gaat dan dus geen warmte verloren. Een hr-ketel kost weliswaar meer geld in aanschaf, maar kost uiteindelijk minder geld in stookkosten. Uiteindelijk ben je met een hr-ketel dan goedkoper uit.

De goedkoopste optie

Zoals je al hebt kunnen lezen, loont het om de cv-ketel op tijd te vervangen en niet pas als deze kapot of versleten is. Je hebt dan nog de kans om uitgebreid prijzen te vergelijken zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Doe vergelijkend warenonderzoek onder de verschillende ketels, maar vergeet vooral ook niet om de prijzen van verschillende installateurs met elkaar te vergelijken door vrijblijvende offertes op te vragen.