Het kiezen van de juiste bakstenen voor je woning


Bij het nemen van een nieuwe woning, een verbouwing of slechts het plaatsen van een muur is het kiezen de bakstenen/metselstenen vaak een onderschatte stap. We weten allemaal wanneer we een nieuwe keuken of badkamer kiezen, maar denken van tevoren weinig na over het soort baksteen voor de muur. Toch is dit een belangrijk moment, want het type baksteen bepaald de look van je hele woning. Onderstaand daarom enkele tips bij het kiezen van de juiste gevelsteen.

Kleur van de stenen en referentiewoningen

Bij gevelstenen zijn er een aantal factoren afhankelijk van de look van de muur. Zo speelt de kleur van de stenen mee, de grootte en het type/textuur steen. Verder zijn de voegen belangrijk voor de look. Voor het kiezen van de gevelstenen is het belangrijk dat de kleur aansluit bij de stijl van de woning. Hoewel er geen vaste regel is voor de overloop van de kleuren kan een architect wel tips geven en een simulatie voor je maken. Zo krijg je een goede indruk van hoe je woning eruit komt te zien.

Ook kun je referentiewoningen gaan bezoeken. Dit is de beste manier om erachter te komen welk soort steen jij het mooiste vindt bij jouw woning. Wat steeds vaker te zien is, is dat een muur in verschillende kleuren wordt gemaakt, van donkerbruine stenen en een hele lichte kleur steen. Omdat dit een gewaagde gok is, is het verstandig om eerst een kijkje te nemen bij een referentiewoning.

Textuur en voegen

Textuur van de stenen is ook een belangrijke factor die het karakter van de woning bepaald. Er zijn de volgende texturen: handvorm, vormbak, verouderd en wasserstrich. Tot slot zijn er nog de voegen. De voegen kunnen je muren maken of breken en daarom is het verstandig om hier de tijd voor te nemen. Over het algemeen is het zo dat de voegen uit ongeveer 10 tot 20 procent van de hele muur kunnen bestaan. Verstandig is dan ook om eerst proefstukken aan te brengen. Voor nog meer tips voor het kiezen van de gevesten kijk je hier.