In 6 stappen zelf je cv-ketel bijvullen

Wordt je douche niet meer lekker warm en blijf je radiator koud? Dan zou het goed kunnen dat je cv-ketel leeg of bijna leeg is! Dan moet je hem bijvullen met water. Heb je hier nog geen ervaring mee en heb je hulp nodig? Volg onze 6 stappen en mocht het dan nog niet lukken, schakel een bekende in of bel een loodgieter!

Stap 1 – bepaal de druk van je cv-ketel

Bekijk eerst of de druk van je cv-ketel lager is dan 1,5 bar. Bij moderne cv-ketels kan je dit op de display zien, maar mocht je een ouder model hebben kan je niet ook op de manometer zien.

Stap 2 – schakel je cv-ketel uit

Zet de thermostaat op z’n allerlaagst en schakel de cv-ketel uit. Laat hem vervolgens minimaal een half uur afkoelen om barsten te voorkomen.

Stap 3 – sluit de ‘vulslang’ aan op de kraan

Sluit de slang aan op een koude kraan en zet er een emmer onder en zorg voor wat handdoeken. Vaak lekt er veel water en zo voorkom je waterschade! Laat de slang rustig tot de rand vollopen, voor je deze aansluit op je ketel. Zo voorkom je dat er lucht in je cv-ketel komt.

Stap 4 – sluit de slang aan op je cv-ketel

Zoek de vulkraan van je ketel, draai de dop eraf en zorg dat de slang goed vast zit!

Stap 5 – vullen maar!

Open je waterkraan en draai vervolgens de vulkraan van je cv-ketel open. Deze hoef je maar een kwartslag te draaien om deze volledig te openen. Als je bijna op 2 bar bent, kun je de vulkraan weer dicht draaien. Haal de slang eraf en laat het overige water in de wasbak of emmer stromen. Vergeet je waterkraan niet eerst dicht te doen!

Stap 6 – zet je cv-ketel weer aan

Als je alles hebt opgeruimd en zeker weet dat alles weer staat zoals het stond, kun je je cv-ketel weer aansluiten en aanzetten.

Geniet van je warme water!