Optrekkend vocht

Veel huizen hebben er last van, optrekkend vocht. Niet alleen in oude huizen komt dit kwaaltje voor, ook in moderne huizen kan vocht nog altijd achter de muren en plafonds zitten. Optrekkend vocht kan verschillende redenen hebben, het is belangrijk om te weten waar het vandaan komt voordat je ermee aan de slag gaat. Komt het van buitenshuis of zit het probleem binnenshuis? Is er iets mis met de constructie van de woning? Laat zeker een professional een kijkje nemen als je het niet zeker weet, anders kun je het probleem erger maken.

Optrekkend vocht kan in de hele woning tevoorschijn komen. Vaak zit het er al jaren eer dat je er iets van ziet. Het kan zijn dat je vochtplekken ziet verschijnen, het kan ook zijn dat je helemaal geen vocht ziet. Er zijn wel andere tekenen die ook kunnen duiden op vochtproblemen in huis. Laat de muurafwerking los, zoals de verflaag of het behang, dat kan dit door vocht komen. Schimmelvorming is ook een teken van vocht en een ander teken is een muffe geur.

Oorzaken vochtplekken

Optrekkend vocht is het resultaat van een probleem, je moet het probleem dus ergens anders zoeken. Het wordt veroorzaakt door aanraking en contact van het metselwerk met de vochtige grond of water van een lek. De constructie neemt dit vocht op en het gaat werken. Het vocht werkt zich naar boven door de muren heen. Veel factoren zijn van invloed op de mate waarop het vocht door de woning trekt zoals de temperatuur, vochtigheid en isolatie in het huis. Bij gebruik van verkeerde bouwmaterialen kan het ook worden bevorderd.

Gezondheidsproblemen

Vocht in de muren en plafonds is niet alleen vervelend voor de woning zelf, het kan ook risico’s meebrengen op het gebied van gezondheid. Zeker wanneer er schimmelvorming ontstaat is de vochtplek ongezond. Het is daarom belangrijk dat de vochtplek en de oorzaak ervan direct worden aangepakt wanneer het wordt ontdekt.